Corona virus eist ook zijn tol in Ethiopië

Het kon natuurlijk niet uitblijven: ook Ethiopië krijgt te maken met het Corona virus. Op 11 maart zijn de eerste gevallen geconstateerd. Het aantal is daarna in snel tempo toegenomen. Het land is dichtbevolkt, dus afstanden houden is moeilijk en de communicatie en voorlichting is slecht. Daarbij komt dat ook de hygiënische omstandigheden vaak te wensen over laten. De pandemie zal daar vrijwel zeker hetzelfde pad volgen als in vergelijkbare landen vanwege een gebrek aan testen en apparatuur. De impact zal echter vele malen hoger zijn dan in Nederland vanwege de lage economische veerkracht.

We hebben nauw contact met de ziekenhuizen in Ethiopië waar we mee samen werken. Mondkapjes is ook daar een groot probleem. We hebben een productievoorbeeld gestuurd en de chirurgen van het Zewditu ziekenhuis in Addis Ababa laten sinds een paar weken zelf mondmaskers maken.

Prof. Wendemagegn heeft geprobeerd om de last voor de gezondheidszorg in Ethiopië te berekenen. In de komende 4 maanden zullen in totaal 3,7 tot 6,7 miljoen mensen klinische zorg nodig hebben (dit zijn de mensen die echt zorg nodig hebben), ongeveer 0,9 miljoen tot 1,7 miljoen daarvan zijn ICU patiënten. Hiervoor zijn ongeveer 300.000 ziekenhuisbedden nodig en 81.000 bedden met ICU-zorg.

Voor meer info: Pandemic projection-3

De boodschap is duidelijk. De klinische gevolgen van de corona pandemie in Ethiopië zijn enorm. Ook daar is screening, isolatie en fysieke afstand noodzakelijk. Onze vrienden in Ethiopië staan voor een onmogelijke taak!

You Might Also Like