Situatie in Ethiopië

Covid-19 zorgt ook in Ethiopië voor problemen

Door Covid 19 heeft de uitvoering van onze plannen in 2020 op sommige onderdelen vertraging opgelopen. Toch waren we in staat om voortgang te boeken met de realisatie van de Centers of Excellence om de kinderen met Spina Bifida en Hydrocephalus te helpen. De pandemie heeft in Ethiopië schijnbaar minder heftige gevolgen in vergelijking met Europa en Amerika. Een aantal belangrijke samenwerkingspartners moest tijdelijk afhaken door een Covid-19 infectie zoals Dr. Yacob, directeur Ziekenhuisvoorzieningen van het Ministry of Health en Dr. Kibru van het Zewditu Hospital, een van de zes ziekenhuizen waar we samen met de ziekenhuizen een Center of Excellence willen vestigen. Chirurgen werden ook opgeroepen voor hulp aan de slachtoffers van de burgeroorlog in de regio Tigray in het noorden van Ethiopië. Een afschuwelijke situatie met veel doden en gewonden en daarbovenop een sprinkhanenplaag die de oogst vernielt.

Apparatuur voor kijkoperaties geen luxe  De operaties voor Spina Bifida enHydrocephalus (SBH) hebben een tijdelijk  stilgelegen maar komen nu weer op gang. Om de resultaten van operaties van de kinderen met een waterhoofdje te verbeteren is ETV apparatuur (voor kijkoperatie) belangrijk. Daarmee kan de plaatsing van shunts (een drainage buis die vaak verstopt raakt) worden voorkomen. De eerste ETV is in werking gesteld in Gondar, dit jaar zullen Bahir Dar en het Zewditu ziekenhuis in Addis Ababa volgen.

Ter info  ReachAnother Foundation Nederland heeft zich samen met ReachAnother Foundation USA ten doel gesteld om in de komende jaren verspreid over Ethiopië zes Centers of Excellence (CoE’s) te realiseren in bestaande (universiteits)ziekenhuizen. In deze gespecialiseerde centra komt alle kennis en kunde voor kinder-neurochirurgie samen en kan verder worden ontwikkeld en gedeeld met andere ziekenhuizen. Plaatsen waar een CoE wordt gerealiseerd zijn Addis Ababa 2 centers, Gondar, Mekkele, Bahir Dar en Hawassa.

You Might Also Like