Speerpunten van onze missie: Hydrocephalus en Spina Bifida

Hydrocephalus (waterhoofdje) en Spina Bifida (open ruggetje) zijn defecten aan de neurale buis. De neurale buis is een structuur in het embryo, waaruit al heel vroeg in de zwangerschap het ruggenmerg en de hersenen worden gevormd. In Ethiopië worden per jaar duizenden baby’s (is slechts een schatting, er zijn geen exacte cijfers bekend) geboren met een waterhoofdje of een open ruggetje.

Als een waterhoofdje niet snel na de geboorte wordt behandeld, leidt dit tot hersenschade of vroegtijdig overlijden. Een open ruggetje kan leiden tot ernstige infecties en hersenvliesontsteking. In de meeste gevallen overlijden kinderen met deze aandoeningen in Ethiopië in het eerste levensjaar. Ouders geven hen vaak ook geen naam omdat zij maar kort te leven hebben en er geen hulp of geld is voor een operatie.

In de Westerse wereld zijn deze twee ‘neurale buis defecten’ goed behandelbaar. Door een tijdige, relatief kleine chirurgische ingreep kunnen ernstige functiestoornissen bij het opgroeien worden voorkomen of beperkt. De ingreep bij een waterhoofdje bestaat uit het plaatsen van een inwendige drain (shunt) om hersenvloeistof af te voeren. Bij een open ruggetje wordt het defect aan de rug gesloten om infectie te voorkomen. Door te opereren kan het merendeel van deze kinderen normaal opgroeien en deelnemen aan de samenleving. Voor de oprichting van de ReachAnother Foundation waren deze ingrepen slechts in één ziekenhuis in Ethiopië mogelijk en er was maar een chirurg die deze uit kon voeren.